The annual Canada Day quiz 

features_featurestory1-1-bae60d2d01c1d760.jpg

WHISTLER TRIVIA

1.Whistler is throwing an anniversary party on Sept. 6. Details to follow and, rest assured, there will be something sweet to eat. All are welcome to the party. What anniversary is the Resort Municipality of Whistler celebrating this year?
TWO BONUS POINTS if you can name our first mayor?
REMOVE A POINT if you cannot name our current mayor.

2. What is Whistler's permanent population?
A. 15,000
B. 7,500
C. 10,000
D. 20,000
BONUS POINT How many people visit Whistler on an annual basis?

3. What is the name of the closest provincial park to Whistler?
BONUS What is the name of the highest peak in the park? Hint: it has a distinctive peak.

4. "Ross' Gold" — a run on Blackcomb Mountain — is named after which Olympic superstar?
BONUS POINT What was the run called before it was renamed "Ross' Gold?"

5. Twenty-year-old Norwegian national Julie Abrahamsen went missing in Whistler's backcountry after following tracks out of bounds from Blackcomb Mountain in January. How many days did she spend overnight in the backcountry before being rescued by Whistler Search and Rescue?

6. Have you been reading the Pique? Who was chosen as the Favourite Whistlerite in the Pique's annual Best of Whistler readers poll this year?

7. How many black bears call Whistler and Blackcomb Mountains home?

8. The Re-Use-It Centre made more than $800,000 in its last fiscal year. In April the centre saw a record-breaking number of bags donated. How many garbage bags of donations came through the centre each day in April?
A. 56
B. 105
C. 198
D. 135

9. Who owned the 99-year-old canoe, which is on display at the Whistler Public Library?

10. What local language has 35 letters in its alphabet?

ANSWERS
1. The Resort Municipality of Whistler was incorporated on Sept. 6, 1975, making the resort 40 years old this summer. The first mayor of the RMOW was Pat Carleton who served from 1975 to 1982. The current mayor is Nancy Wilhelm-Morden. And if you missed that one you haven't been reading the Pique! 2. C. Isn't the answer always C? Roughly 10,500 people call Whistler home. About 2.7 million visit Whistler on an annual basis. 3. Garibaldi Provincial Park, which borders Whistler Blackcomb. Wedge Mountain is the highest peak at 2,891 metres (9,485 ft). 4. Ross' Gold was named after Ross Rebagliati who won Olympic gold in snowboarding at the Nagano Olympics in 1998. This was the first Olympic snowboard event and Rebagliati was the first Olympic gold medallist. He was given a lifetime pass to Whistler Blackcomb and was allowed to choose a run to be named after him. He chose: "Gandy Dancer." 5. Abrahamsen spent three nights in the backcountry and was found close to the base of Wedge Mountain, two days travel away from civilization. 6. It was a three-peat for Mike Douglas — a.k.a. The Godfather of Freeskiing. "I guess I haven't pissed anyone off in the last few years," he joked of winning the title of Favourite Whistlerite three years running. 7. Roughly 60 black bears and cubs live on the ski mountains. 8. A staggering 135 bags of donations were dropped off every day in April for a record-breaking month of 4,071 bags of donations. 9. The canoe was owned by Whistler pioneers Alex and Myrtle Philip who operated the Rainbow Lodge on Alta Lake. The canoe was first purchased in 1916 and has done countless trips down the River of Golden Dreams. 10. The Lil'wat language has 35 letters. It's different to the Squamish language but the two share common words. Both have a "7" in their languages which acts as a glottal stop or "catch in the throat."

How many canadian cities have a population of more than 1 million? - SHUTTERSTOCK PHOTO
  • Shutterstock photo
  • How many canadian cities have a population of more than 1 million?

CANADIANA trivia

1. How many Canadian cities had more than one million people living in them as of 2011?
A. five
B. three
C. six
D. four

2. Where is Canada's highest mountain located?
A. Yukon
B. B.C.
C. Quebec
D. Saskatchewan

3. How many time zones does Canada have?
A. five
B. four
C. six
D. seven

4. Until 2013, Parliament Hill held a sanctuary for which animals?
A. dogs
B. birds
C. beavers
D. cats

5. Which milestone is Canada fast approaching?
A. 150th birthday
B. 10 years of Stephen Harper
C. 200th birthday
D. Fifteen years since the release of classic Canadian film Freddy Got Fingered

6. Canada's industrious, furry national symbol — the beaver — is well known for being busy. Which of these beaver facts is NOT true?
A. A beaver's teeth never stop growing
B. You can hypnotize a beaver by forcefully pinching its tail
C. Beavers in Alberta built a dam visible from space
D. Beavers have two sets of eyelids

7. Which of these potentially inappropriate terms is actually the name of a Canadian town?
A. Dildo, Nfld.
B. Two Fingers, AB
C. Beaverhole, SK
D. Rimjob, NWT

8. Canada plays a large role in the production of which beloved condiment?
A. Ketchup
B. Mustard
C. Relish
D. Mayo

9. In which Canadian city can you drink a cocktail made with a severed human toe?
A. Prince George, B.C.
B. Prince Albert, SK
C. Dawson City, Yukon
D. Toronto, ON

10. Which of these morbid facts about former Prime Ministers is true?
A. Sir Wilfred Laurier regularly painted self-portraits depicting his own (usually naked) suicide
B. R.B. Bennett drank blood and had an unnatural fear of the sun
C. Jean Chretien refused to wash his hands after using the bathroom and would get angry when people confronted him about it
D. William Lyon Mackenzie King regularly held séances to speak with dead family members

ANSWERS
1. D (Toronto, Montreal, Vancouver, Calgary). 2. A (Mount Logan — elevation 5,959). 3. C. 4. D. 5. A (2017 marks 150 years since Canadian confederation). 6. B (please don't ever attempt to pinch a beaver's tail). 7. A. 8. B (Saskatchewan is the world's leading exporter of mustard seed). 9. C (The Sourtoe Cocktail Club has been an honoured tradition in Dawson since 1973 — more than 100,000 people can call themselves members). 10. D.

This year will mark how many federal elections in canadian history? - SHUTTERSTOCK PHOTO
  • Shutterstock photo
  • This year will mark how many federal elections in canadian history?

Politics Trivia

1. In the 2011 federal election nearly 15 million votes were cast. How many votes were cast in Canada's first election in 1867?
A. 1.1 million
B. 890,000
C. 260,000
D. 470,000

2. Which province has produced the most Prime Ministers?br/> A. Ontario
B. Quebec
C. Alberta
D. B.C.

3. What is the highest voter turnout ever recorded in Canada?
A. 79.4 per cent
B. 76.2 per cent
C. 84.2 per cent
D. 69.9 per cent

4. Tommy Douglas spearheaded universal health care in Canada. Where was he from?
A. B.C.
B. Yukon
C. The USA
D. Saskatchewan

5. 2015 will feature the (BLANK) federal election in Canadian history
A. 43rd
B. 42nd
C. 40th
D. 38th

6. Who said it? "Without adequate access to key information about government policies and programs, citizens and parliamentarians cannot make informed decisions and incompetent or corrupt governments can be hidden under a cloak of secrecy."
A. Justin Trudeau
B. Thomas Mulcair
C. Stephen Harper
D. Elizabeth May

ANSWERS
1. C (Women, First Nations were not eligible to vote). 2. B (Seven: Sir John Abbott, Sir Wilfrid Laurier, Louis St. Laurent, Pierre Trudeau, Brian Mulroney, Jean Chretien and Paul Martin). 3. A (March 31, 1958. The lowest? A 32 per cent turnout for the June, 1882 election). 4. D (Douglas would go on to become the first leader of the NDP). 5. B. 6. C (in the Montreal Gazette, the year before he came to power).

Local athlete simon d'artois takes gold at which event? - PHOTO BY ERIC LARS
  • photo by eric lars
  • Local athlete simon d'artois takes gold at which event?

SPORTS

1. In March, Canadian moguls skier Mikael Kingsbury tied the record for most career World Cup victories with 28, matching French skier Edgar Grospiron, who needed 78 races to achieve the feat. How many did Kingsbury need?
A. 56
B. 60
C. 78
D. 85

2. Canadians were selected with the top picks of the NBA Draft in both 2013 and 2014. Both Anthony Bennett and Andrew Wiggins were originally selected by the Cleveland Cavaliers, but suited up for which team in 2014-15?
A. Sacramento Kings
B. Toronto Raptors
C. Minnesota Timberwolves
D. Orlando Magic

3. The Toronto Blue Jays have had several Canadians suit up for them over the years. Which of these provinces has not yet had a player take the field for Major League Baseball's lone Canadian team?
A. Newfoundland and Labrador
B. Manitoba
C. New Brunswick
D. Saskatchewan

4. In this year's NFC Championship Game against Green Bay, Seattle Seahawks punter Jon Ryan became the first Canadian to throw a touchdown in an NFL playoff game since Mark Rypien in 1993. Which Canadian Football League team employed Ryan before he signed with Seattle?
A. Toronto Argonauts
B. Ottawa Renegades
C. Winnipeg Blue Bombers
D. Saskatchewan Roughriders

5. Victoria's Ryder Hesjedal put Canadian cycling on the map in a big way by becoming the second non-European to win the Giro d'Italia. When did he claim victory?
A. 2009
B. 2010
C. 2011
D. 2012

6. Local athlete Simon d'Artois won Canada's first gold medal in men's ski superpipe at which major event in January?
A. X Games
B. Dew Tour
C. FIS Freestyle Ski World Championships
D. World Ski and Snowboard Festival

7. Canadian golf phenomenon Brooke Henderson tied for 10th at an LPGA major tournament at age 16 in 2014. Which major?
A. ANA Inspiration
B. U.S. Women's Open
C. Women's PGA Championship
D. The Evian Championship

8. Daniel Nestor is Canada's most decorated tennis player with 87 ATP men's doubles titles. With how many different partners has Nestor won?
A. 1
B. 5
C. 9
D. 12

9. How many different Canadian cities have hosted Stanley Cup winners since the trophy was first awarded in 1893?
A. 4
B. 6
C. 8
D. 10

10. The Lou Marsh Award is presented annually to Canada's top athlete. How many times has it been awarded to an athlete for excellence in more than one sport?
A. 0
B. 1
C. 2
D. 3

ANSWERS
1. B (Kingsbury tied the record in his 60th competition by winning the dual moguls in Tazawako, Japan on March 1). 2. C (Bennett and Wiggins were traded to Minnesota in a three-team deal on Aug. 23, 2014. Wiggins won the NBA's Rookie of the Year Award on April 30). 3. A (Corey Koskie of Anola, Man., Matt Stairs of Fredericton, N.B. and Andrew Albers of North Battleford, Sask. have all worn Blue Jay colours). 4. C (Ryan kicked for the Blue Bombers in 2004 and 2005). 5. D (Hesjedal edged out Spain's Joaquim Rodqiguez by 16 seconds in 2012). 6. A (A score of 93.00 in his final run helped d'Artois claim the superpipe gold at this year's X Games). 7. B (Henderson scored a five-over for the tournament to finish as the top amateur and was seven strokes back of champion Michelle Wie). 8. C (Nestor has won with Mark Knowles, Sebastien Lareau, Kevin Ullyett, Sandon Stolle, Nenad Zimonjic, Max Mirnyi, Leander Paes, Mariusz Fyrstenberg and Rohan Bopanna). 9. D (Montreal, Winnipeg, Ottawa, Kenora, Ont., Quebec City, Toronto, Vancouver, Victoria, Edmonton and Calgary have all had teams capture the Stanley Cup, though only Montreal, Ottawa, Toronto, Edmonton and Calgary have won since the trophy was awarded exclusively to NHL champions beginning in 1927). 10. B (Bob McFarlane received the award in 1950 for excellence in Canadian football and track and field).

This local band had their big debut at the pemberton music festival last year. - PHOTO SUPPLIED
  • photo supplied
  • This local band had their big debut at the pemberton music festival last year.

arts and music

1. Which film swept the Borsos Awards for Canadian feature film at the 2014 Whistler Film Festival in December? It took Best Film, Best Director and Best Actor.
A. Cas & Dylan
B. Felix and Meira
C. A Most Violent Year
D. The Imitation Game

2. Which CBC TV personality lost their job for dealing fine art on the side?
A. Mr. Dressup
B. Amanda Lang
C. Jian Gomeshi
D. Evan Solomon

3. Which rapper got called out for making sexist comments to a CBC camerawoman who was filming him in Halifax as he filmed with the Trailer Park Boys?
A. Snoop Dogg
B. Tyler the Creator
C. Shad
D. Drake

4. Who won the Whistler Music Search in October 2014?
A. Jon Shrier
B. Will Ross
C. LoveCoast
D. Bryan Adams

5. The Pemberton Music Festival returns in July. Which headliner is coming back for the second year in a row?
A. Missy Elliott
B. Kendrick Lamar
C. The Black Keys
D. Jay-Z

6. Vancouver philanthropist Jacques Barbeau made a large donation of 15 paintings by one artist to Whistler's Audain Art Museum, which opens in November. They will be housed in their own special gallery. Which Canadian artist's work is being donated?
A. Emily Carr
B. Douglas Copeland
C. E.J. Hughes
D. Frederick Varley

7. Which B.C. artist is having the first temporary exhibition at the Audain Art Museum when it opens?
A. Jeff Wall
B. Susan Point
C. Tony Onley
D. Lawren Harris

8. Which local rock band got their big debut at the Pemberton Music Festival?
A. Talking Heads
B. Dakota Pearl
C. The Funking Barstewards
D. Jones Fracture

9. Which gorgeous celebrity got Whistler fans excited while visiting in the past year?
A. Kim Cattrall
B. Leonardo DiCaprio
C. Justin Bieber
D. Chris Hadfield
E. All of the above

10. Which two award-winning Canadian authors headlined the Whistler Writers Festival last October?
A. Alice Munro and Margaret Atwood
B. Timothy Findlay and Irving Layton
C. Ann-Marie Macdonald and Joseph Boyden
D. Douglas Copeland and Thomas King

ANSWERS
1. B. 2. D. 3. A. 4. B. 5. B. 6. C. 7. A. 8. B. 9. E. 10. C.

Lay's Chips let Canadians come up with the company's newest signature flavour — only to have the winning submission discontinued due to low sales. - SHUTTERSTOCK PHOTO
  • Shutterstock photo
  • Lay's Chips let Canadians come up with the company's newest signature flavour — only to have the winning submission discontinued due to low sales.

Food for thought

1. According to Just Eat Canada, Vancouverites ordered this type of cuisine for takeout more than any other in 2014 — a whopping 23,000 times.
A. Pizza
B. Chinese
C. Japanese
D. Indian

2. In the last 15 years, renowned fine dining restaurant Araxi has been named the best restaurant in Whistler by Vancouver Magazine how many times?
A. 6
B. 9
C. 11
D. 14

3. As part of its inaugural "Do Us a Flavour" contest in 2013, Lay's asked Canadians to create their own potato chip flavour. This variety was selected as the national winner before being discontinued last year due to low sales.
A. Maple Moose
B. Bacon Poutine
C. Perogy Platter
D. Creamy Garlic Ceasar

4. A survey of professional chefs named this as Canada's hottest food trend for 2015.
A. Charcuterie/house-cured meats
B. Craft beer/microbrews
C. Fermenting
D. Locally sourced foods

5. Kraft Dinner has been called Canada's de facto national dish, and with good reason. Of the roughly 364 million boxes sold globally each year, what percentage do Canadians consume?
A. 12%
B. 24%
C. 47%
D. 73%

6. This unappetizing animal product is commonly used to make vanilla substitute.
A. Moose urine
B. Goose feces
C. Duck saliva
D. Beaver anal secretions

7. Canadians eat more ketchup per capita than almost any other country (only the Finnish have us beat there), but, contrary to popular belief, the ubiquitous condiment isn't a North American invention. From what region did it originate?
A. Southeast Asia
B. Western Europe
C. Eastern Africa
D. Central America

8. A bottle of 2009 Red Icon from the Okanagan's Painted Rock Estate Winery typically retails for $55 in B.C. How much has it been sold for in some Shanghai restaurants?
A. $400
B. $10
C. $1,500
D. $950

9. This successful chef, restaurateur and TV personality recently began offering his own food line at the Roundhouse and Wizard Grill.
A. Anthony Bourdain
B. Vikram Vij
C. Chuck Hughes
D. Maria Batali

10. What is the oldest independent brewery in Canada?
A. Moosehead
B. Sleeman
C. Wellington Brewery
D. Alexander Keith's

click to enlarge features_featurestory1-7-51f1b9b292b374bc.jpg

ANSWERS
1. C. 2. D. 3. A. 4. B. 5. B. That's equivalent to 88.4 million boxes, or 2.5 boxes a year for every Canadian in the country. 6. D. Known as Castoreum, this food additive is not only used as a vanilla substitute for baked goods, but can also be found in perfumes, ice cream and alcoholic beverages. But you probably won't find it on any label, as it's commonly listed as "natural flavouring." 7. A. Stanford University professor Dan Jurafsky has traced the history of ketchup from Southeast Asia to China, before Dutch and English sailors brought it to Europe in the 1600s. While there have been dozens of different recipes, it originally referred to a pickled fish brine or sauce. It would be decades before a tomato was ever involved. 8. D. 9. B. Vij, now a fixture of CBC TV series Dragons' Den, began offering his line of curries at the Whistler Blackcomb eateries earlier this year. 10. A. Moosehead traces its roots back to 1867, when Susannah Oland first started brewing out of her backyard in Dartmouth, N.S.

Comments

Showing 1-1 of 1

Add a comment

 
Subscribe to this thread:
Showing 1-1 of 1

Add a comment

Readers also liked…

  • Coastal Bliss

    Hiking the world-famous West Coast Trail is magical and memorable
    • May 28, 2015
  • The end of monolithic learning

    21st-century learning is coming to a school near you
    • Sep 10, 2015

Latest in Feature Story

  • The Ice Guys

    • Dec 8, 2016
  • A Vital Talent Incubator

    Over 20 Canadian features have been made and hundreds of filmmakers mentored thanks to professional development programs at the Whistler Film FestivalThe Future
    • Dec 4, 2016
  • Desperately seeking Vertbag

    As the mountains open for another ski season, Caitlin Shea cracks last winter's biggest mystery to reveal Whistler's most hard-core and enigmatic skier
    • Nov 24, 2016
  • More »

© 1994-2016 Pique Publishing Inc., Glacier Community Media

- Website powered by Foundation