The Annual Canada D'eh Quiz 

click to flip through (6) ILLUSTRATION BY CLAIRE RYAN - The Annual Canada D'eh Quiz
  • Illustration by claire ryan
  • The Annual Canada D'eh Quiz

Whistler Trivia

1. The RMOW recently held the grand opening for its new skatepark — the second-largest outdoor park in Canada. Which city is home to the largest?

A. Hamilton

B. Montreal

C. Vancouver

D. Calgary

2. The RMOW recently celebrated a big anniversary. In what year was the RMOW incorporated?

A. 1973

B. 1974

C. 1975

D. 1976

3. The mayor of Quebec City recently reached out to Mayor Nancy Wilhelm-Morden about a potential Olympic-bid partnership — which of the following cities did he also reach out to?

A. Salt Lake Cit

B. Denver

C. Vancouver

D. None of the above

4. RMOW council took a trip to Colorado last year, where Mayor Nancy bought some legal weed to "get a sense of the experience." What did she allegedly do with her purchase?

A. Smoked it

B. Gave it to a homeless person

C. Left it as a "tip"

D. Ate it

5. Explorers will soon have legal access to Whistler's famed Train Wreck via a pedestrian bridge — in what year did the train derail?

A. 1956

B. 1971

C. 1984

D. 1957

6.Whistler officially unveiled its Coat of Arms this year, featuring a black bear and hoary marmot on either side of the shield. An earlier version had what on either side?

A. Cougars

B. Giant dragonflies

C. Mayor Nancy and Councillor Jack Crompton

D. Australians

7.Whistler stakeholders have been very vocal about their opposition to the proposed Garibaldi at Squamish ski resort. How many ski lifts is the project proposed to have?

A. 23

B. 27

C. 37

D. 38

8. Pat Carleton was the first mayor of Whistler, holding the position from 1975 to 1982. Who was Whistler's second mayor?

A. Terry Rodgers

B. Mark Angus

C. Ted Nebbeling

D. Drew Meredith

9. Whistler Blackcomb CEO Dave Brownlie recently addressed RMOW council to announce plans for a major expansion — Whistler Blackcomb Renaissance. Prior to that, what was the subject of Brownlie's last presentation to council?

A. Unveiling the Peak 2 Peak

B. Detailing operational plans for 2010 Olympics

C. Asking council to formally oppose GAS

D. Showing slides from his vacation to Cuba

10. Whistler's Olympic dream began with a 1976 bid by an organization known as GODA. What does the acronym stand for?

A. Gilmour Olympic Development Account

B. Give Olympics Dammit, Assholes

C. Garibaldi Olympic Dream Association

D. Garibaldi Olympic Development Association


1. D. 2. C. 3. D. 4. C. 5. A. 6. B. 7. A. 8. B. 9. A. 10. D.

Canada Trivia

1. Canada is home to more of these per capita than anywhere else:

A. Starbucks

B. Tim Horton's

C. Coffee shops

D. Doughnut shops

2. What financial initiative got its start in the First World War?

A. Regular Interest Bonds

B. Compound Interest C Bonds

C. Canada Savings Bonds

D. None of the above

3. Canada is the largest world producer of:

A. Maple syrup

B. Uranium

C. Wheat

D. Petroleum products

4. Canada has __ per cent of the world's renewable water supply:

A. 7 per cent

B. 12 per cent

C. 23 per cent

D. 31 per cent

5. The first successful navigation through the Northwest Passage was completed by:

A. John Franklin

B. Robert McClure

C. The Vikings

D. Roald Amundsen

6. Choose the correct three events in which the War Measures Act was used in Canada:

A. The 1918 Vancouver general strike, the Concordia University Netanyahu riot 2002, the Stanley Cup Vancouver riot 2011

B. The First World War, the Second World War, the Korean War

C. The Second World War, the Korean War, the Stanley Cup riots Vancouver 1994

D. The First World War, the Second World War, the October Crisis of 1970

7. Which Canadian province, territory or region does not follow Daylight Saving Time?

A. Newfoundland

B. Saskatchewan

C. Nunavut

D. Labrador

8. On the world's list of per capita gun ownership, Canada ranks __:

A. 12th

B. 15th

C. 18th

D. 30th

9. A strategic reserve of this item was stolen in 2012. Name the Canadian item:

A. Gold

B. Diamonds

C. Maple syrup

D. Cedar

10. Canada lays claim to which record?

A. The largest known deposit of caesium

B. Coldest capital city: Ottawa

C. The largest wheat exporter of 2016

D. The longest street in the world: Yonge Street


1. D: Doughnut shops, some of which are Tim Horton's. 2. C: Canada Savings Bonds, which are still in use today. 3. A: Maple syrup. Although wheat production often comes to mind for this answer, China produces more wheat than Canada. 4. A: 7 per cent, although Canada has 20 per cent of the world's freshwater within its lakes. 5. D: Roald Amundsen. The passage was discovered by Robert McClure in 1850, it wasn't navigated until Amundsen's 1903-1906 venture. 6. D: The War Measures Act was used in both wars, and the October Crisis of 1970 in Quebec when hundreds of Front de Liberation du Quebec members were arrested and imprisoned without being charged. 7. B: Saskatchewan observes Central Standard Time year round. 8. A: 12th. 'Nuff said. 9. C: Maple syrup: Between August 2011 and July 2012, several thieves made off with 9,600 barrels of maple syrup from a warehouse south of Quebec City. Three people were arrested and two were charged. Police believe about $30 million of syrup was siphoned from barrels. 10. A: Although Yonge Street was once considered the longest street, it no longer lays claim to that record. Ottawa was the coldest capital on one day only: Feb, 23, 2015, but is not on the routinely coldest capital cities list. Canada routinely is about the third largest exporter of wheat. The U.S. has been No. 1 for several years but Russia is expected to be the world's largest exporter for 2016.

Food for Thought

1. This company enjoyed widespread praise — and a sudden boom in sales — earlier this year when it vowed to continue using Canadian-grown tomatoes in its ketchup after Kraft Heinz shut down its processing plant in Leamington, ON., putting 740 people out of work.

A. Hunt's

B. French's

C. Hellman's

D. Primo Foods

2. Canadians drink more of this beverage per capita than any other country in the world.

A. Beer

B. Milk

C. Fruit juice

D. Cola

3. The Bearfoot Bistro's opulent SkyHigh dinner, a six-course tasting menu served in a private gondola cabin on Whistler Blackcomb's iconic Peak 2 Peak, returned to delight well-heeled guests after a two-year hiatus on June 26. How much did the dinner cost per gondola cabin, which seats up to 10 guests?

A. $1,500

B. $3,000

C. $6,000

D. $8,500

4. Roughly how many pancakes are served during the Calgary Stampede each year?

A. 1 million

B. 60,000

C. 125,000

D. 200,000

5. The all-organic Wiseguys Foods was the first food truck to operate in Canada. In what off-the-beaten path locale did it launch?

A. Flin Flon, MB.

B. Yellowknife, NWT.

C. Guelph, ON.

D. Fort McMurray, AB.

6. Tim Horton's officially merged with this American fast-food giant in 2014, making it the third-largest fast-food chain in the world.

A. Pizza Hut


C. Wendy's

D. Burger King

7. In February, this popular Whistler restaurant won a Proggy Award from PETA recognizing animal-friendly achievement in commerce and culture.

A. Raven's Nest

B. The Green Moustache

C. Araxi

D. Alta Bistro

8. Contrary to its name, the Earl Grey tea latte known as a London Fog was not actually invented in England, but this Canadian city.

A. Toronto, ON.

B. Langley, BC.

C. London, ON.

D. Dartmouth, NS.

9. Canadian businessman Michael Page sent 7,400 cans — about five tons — of maple syrup to this country's Olympic Committee as thanks for a selfless act of sportsmanship during the 2006 Winter Games in Torino.

A. The United States

B. Italy

C. Norway

D. South Korea

10. You may be surprised to learn this staple of North American dining can actually trace its origins to Vancouver's Gastown, circa 1870.

A. The drive-thru

B. The potluck

C. The Chinese buffet

D. The clam bake


1. B 2. C 3. D 4. D 5. B 6. D 7. A: Raven's Nest earned the Proggy (which stands for "progress") in the category of Vegan-Friendly Slope-Side Dining after it revamped its menu to be all-vegetarian and vegan-friendly ahead of the 2014-15 ski season. 8. B 9. C: Norwegian cross-country ski coach Bjørnar Håkensmoen was heralded across the country after he handed Canadian Olympian Sara Renner a spare ski pole when hers broke during the Women's team sprint event. It allowed the Canadian team to win silver, just edging out the Norwegians in third place. 10. C: Hungry Scandinavian mill workers of the era would get the Chinese immigrants of early Gastown to put out a steam table on a sideboard with a selection of dishes, and the Chinese buffet was born.

Politics Trivia

1. Which body appoints Supreme Court judges?

A. Provincial court

B. The Prime Minister

C. The Lieutenant-Governor

D. None of the above

2. Which political party is now defunct?

A. The Alberta Independence Party

B. The Social Credit Party

C. The Rhinoceros Party

D. All of the above

3. Amendments to Canada's constitution required approval from the British Parliament until:

A. 1867

B. 1926

C. 1933

D. 1982

4. During last year's federal election campaign, many say the turning point was when Liberal leader Justin Trudeau made a promise that NDP leader Thomas Mulcair did not, which surprised a lot of voters and pundits. What was that promise?

A. To increase federal spending and avoid austerity measures

B. To decrease taxes for high-income earners

C. To rescind the Canada Child Tax benefit

D. To bring 50,000 Syrian refugees to Canada

5. Who came to NDP leader Tom Mulcair's defence when his own party trounced him for the 2015 election results?

A. Rona Ambrose

B. Bob Rae

C. Conrad Black

D. Justin Trudeau

6. There were accusations of the Conservative campaign led by Stephen Harper using racist propaganda during the federal election campaign. What were critics talking about?

A. The niqab

B. Old-stock Canadians

C. Barbaric cultural practices

D. All of the above

7. In 1963 and 1964, a change was made in the House of Commons where the ensuing debate lasted more than six months. The change was:

A. To recognize a language law to make French an official Canadian language

B. To change Canada's Constitution to allow women to vote

C. To revise Canada's flag

D. To officially adopt the beaver as Canada's national symbol

8. Justin Trudeau's Liberal party spent roughly how much on the 2015 election campaign?

A. 34 million

B. 43 million

C. 54 million

D. 65 million

9. Quebec has had how many referendums?

A. One

B. Two

C. Three

D. None of the above

10. Last year's Liberal coup was also the failure of Stephen Harper's Conservatives to capture the popular vote. The turning point in Harper's campaign was largely due to:

A. A Conservative ad campaign that stated Harper was not "perfect"

B. An ad campaign where Harper looked into the camera and said: "This is not about me."

C. Conservatives across the country realized their leader was a liability

D. All of the above


1. D: The Governor-General appoints Supreme Court judges based on advice from the Prime Minister. 2. D: All of these were legitimate parties at one point or another. They are all defunct now. 3. D: The Constitution Act of 1982 was introduced as part of Canada's process of patriating the constitution. 4. A: To increase federal spending and avoid austerity measures, which some pundits say allowed them to do something they hadn't been able to do for more than a decade: Define what it is to be a Liberal. 5. C: Conrad Black said Tom Mulcair tried to make the NDP a serious and fiscally responsible party, and after the Liberals won, Mulcair's own party scapegoated him. 6. D: All of the above. 7. C: Canada's flag was redesigned but a dustup between Prime Minister John Diefenbaker and opposition leader Lester Pearson prolonged the debate. 8. B: Stephen Harper's Conservatives spent several million less. Trudeau's team spent four times what Harper did on social media initiatives. 9. B: A 1980 plebiscite to negotiate a sovereignty association for Quebec was defeated by 59 per cent; and a 1995 referendum to declare independence was shot down by a "No" vote of 50.58 per cent. Although Quebec had a prohibition referendum in 1919 voted Yes for the legalization of selling alcohol, this has never really been on Canadians' radar. If you actually chose C for three referendums, you get a gold star. 10. D: Pundits generally agree the turning point came after the debates and the campaign became about Harper and his leadership.

Arts and Music trivia

1. Which new cultural flagship in Whistler cost $42.2 million?

A. The rebuilt Whistler Conference Centre

B. The Audain Art Museum

C. The rebranding of the Whistler Arts Council

D. New Whistler Blackcomb terrain upgrades

E. Vancouver Symphony Orchestral Institute at Whistler

2. Which major arts event was cancelled or closed in the past year?

A. Squamish Valley Music Festival

B. The Whistler Museum

C. Artwalk

D. Pemberton Music Festival

E. All of the above

3. Which arts and culture organization announced plans to create an institute to support artists working in its field?

A. Whistler Writers' Festival

B. World Ski and Snowboard Festival

C. Whistler Film Festival

D. Audain Art Museum

E. Squamish Lil'wat Cultural Centre

4. The Audain Art Museum has the largest collection of works in Canada by which artist and how many works does the museum have?

A. Lawren Harris (19)

B. Alex Colville (12)

C. Pablo Picasso (6)

D. Emily Carr (24)

E. Jeff Wall (29)

5. What new example of First Nations art has been unveiled in Whistler this past year?

A. A Timeless Circle by Susan Point

B. The Dance Screen (The Scream Too) by James Hart

C. He-Yay Meymuy (Big Flood) by Xwalacktun

D. Dogfish Mask by Robert Davidson

E. All of the above

6. Which 2015 event drew 30,000 a day over its duration?

A. Pemberton Music Festival

B. GO Fest

C. The Whistler Writers Festival

D. Cornucopia

E. Bizarre Bazaar

7. What new collaborative venture will tie together the major cultural and artistic venues in Whistler Village and the Upper Village, including the Passiv Haus at Lost Lake, The Whistler Museum, The Audain Art Museum, and the Maury Young Arts Centre?

A. Arts Whistler

B. The Cultural Connector walk

C. The Sea to Sky Arts Councils

D. The Resort Municipality of Whistler Arts and Culture Task Force

E. Gibbons Life

8. What did the Whistler Arts Council rename itself in 2016?

A. The Sea to Sky Arts Councils

B. Whistler Cultural Connector

C. Arts Whistler

D. Tourism Whistler

E. Maury Young Arts Centre

9. Which famous people came to work or play in Whistler this past year (not necessarily together)?

A. Rita Ora and Kiefer Sutherland

B. Chase Crawford and Dakota Johnson

C. Woody Harrelson and Justin Trudeau

D. Katy Perry and Mary Walsh

E. All of the above

10. What Whistler-based reality TV show displayed the resort's amazing amenities, natural beauty – and a few bare bottoms?

A. The Real Wives of Whistler

B. Whistler Mon Amour

C. Nancy's Winter Hoedown Throwdown

D. Gene Simmons, Back to the Snow

E. Après Ski


1. B 2. A 3. C 4. D 5. E 6. A 7. B 8. C 9. E 10. E

Sports Trivia

1. The Toronto Raptors set a franchise record for wins in a single postseason in 2015-16 with 10. What was the previous record?

A. 8

B. 4

C. 2

D. 6

2. Toronto Blue Jays slugger Jose Bautista cemented his place in Canadian sports lore last fall with his three-run, go-ahead home run in the deciding game of the American League Division Series against the Texas Rangers — and his subsequent bat flip celebration. In which inning did the home run occur?

A. 7th

B. 8th

C. 9th

D. 10th

3. No Canadian teams made this year's NHL playoffs, but how many Canadian teams qualified for the postseason in the American Hockey League, its top affiliate?

A. 0

B. 1

C. 2

D. 3

4. How many Grey Cups have the B.C. Lions won?

A. 4

B. 6

C. 8

D. 10

5. At which venue has Whistler ski cross racer Marielle Thompson had the most success on the World Cup circuit, taking three wins?

A. Val Thorens (France)

B. Nakiska (Canada)

C. Sochi (Russia)

D. Grindelwald (Switzerland)

6. There have been seven different winners of the slopestyle competition at Crankworx Whistler. How many have been Canadian?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

7. The 2016 Summer Olympic Games are scheduled for Aug. 5 to 21 in Rio de Janeiro, Brazil. In which sport did Canada win its only gold medal at the 2012 Games in London?

A. Canoeing

B. Swimming

C. Cycling

D. Gymnastics

8. Canadian IndyCar driver James Hinchcliffe has two Top-10 finishes at which prestigious auto race, including a seventh-place showing this year?

A. Daytona 500

B. Honda Indy Toronto

C. Indianapolis 500

D. Firestone 600

9. Which Ontario Hockey League team has won the most Memorial Cup titles, most recently in 2015, as Canada's major junior champion?

A. London Knights

B. Oshawa Generals

C. Windsor Spitfires

D. Ottawa 67s

10. Burnaby soccer sniper Christine Sinclair sits second on FIFA's all-time women's goal-scoring list behind which American?

A. Mia Hamm

B. Brandi Chastain

C. Abby Wambach

D. Sydney Leroux


1. D: The Raptors defeated the Knicks 3-2 before falling 4-3 to the 76ers in 2000-01. 2. A: Bautista's big hit capped a wild seventh inning for the Blue Jays, which saw the Rangers take the lead on a controversial call before Toronto took the lead for good. 3. B: The Toronto Marlies, home to Toronto Maple Leafs prospects, advanced to the Eastern Conference Finals before falling to the Hershey Bears. (The Vancouver Canucks' affiliate, the New York-based Utica Comets, lost in the first round.) 4. B: The Lions have won the CFL's championship in six of 10 appearances, coming out on top in 1964, 1985, 1994, 2000, 2006 and 2011. 5. A: Thompson took her fifth career World Cup win at the French site in 2014 before winning back-to-back races there in 2015. 6. B: North Vancouver's Ben Boyko came away with the win in 2007 while local hero Brandon Semenuk has won four of the past five. 7. D: Rosie MacLennan captured the gold in women's trampoline. 8. C: Hinchcliffe, who was nearly killed after a crash at the 2015 Indianapolis 500, returned to finish seventh this year. 9. B: Oshawa has won five championships overall, taking the title in 1939, 1940, 1944, 1990 and 2015. 10. C: Sinclair has 162 goals to place her behind only Wambach's 184.


Subscribe to this thread:

Add a comment

Readers also liked…

Latest in Feature Story

  • On thin ice

    The first circumnavigation of the Arctic's Ellesmere Island is Jon Turk's victory in a lifetime of pushing the limits
    • Oct 20, 2016
  • Sweet 15: The Whistler Writers Festival grows up

    Early growing pains were never enough to derail the little writers festival that could
    • Oct 16, 2016
  • Sightings in the sky

    In August, scientists documented a mysterious signal from 94 light years away. Is it an alien lifeform, or can such signals or sightings be explained away?
    • Oct 9, 2016
  • More »

More by Pique Staff

© 1994-2016 Pique Publishing Inc., Glacier Community Media

- Website powered by Foundation